Information från Hammarby Ultras.

Få aktiva supportrar har nog missat att Ultra Boys i samband med derbyt mot Djurgården kom över Fabrikens banderoll - en ärlig stöld direkt från Djurgårdens läktare då det fortfarande var folk på plats. Under helgen skedde dock ett grovt och pinsamt övertramp från rädda djurgårdare.


Svaret lät alltså inte vänta på sig från DIF-håll efter att man förlorat sin banderoll. Under natten till söndagen bröt sig en än så länge anonym - och mycket rädd får vi förmoda - skara djurgårdare in i boden bakom Söderstadions norra läktare. Ur boden stals ett flertal flaggor, flaggpinnar, affischer(!), en trumma, med mera. Dock ingen gruppbanderoll. Dessutom förekom skadegörelse på material som tydligen inte fick plats i det fordon som man måste använt för att få med sig allt. Sammanlagt uppskattas värdet av det stulna och förstörda till cirka 40 000 kr.


Dagen efter inbrottet kontaktar Djurgårdens IF:s evenemangsansvarige(!) Hammarbys dito och berättar att han kan ordna fram stöldgodset, dock inte från tjuvarna själva utan från bekanta till tjuvarna som tagit kontakt med honom. Inte ens inför sina egna vågar man alltså stå för det man gjort. Däremot har man haft mage att be honom att ordna ett byte - Fabrikens banderoll mot stöldgodset från boden på Söderstadion.


Efter diskussioner internt ser sig Hammarbys ultras tvingade att gå med på bytet - detta på grund av den omfattande ekonomiska förlusten. En bedrövad och skamsen evenemangsansvarig från DIF möter således på måndagen upp representanter från Hammarby och dess ultras för att överlämna stöldgodset och återfå sin nerpissade banderoll.


Förråd och lager av tifomaterial har tidigare varit fredade zoner, men detta valde alltså dessa anonyma djurgårdare att skita i. Skillnaden mellan Hammarbys och Djurgårdens supporterkultur kunde inte bli tydligare än så här. Vi har heder och stolthet och det spelar ingen roll om man kallar sig ultras eller vanlig supporter av Hammarby - ett övertramp som detta gör man bara inte.

UB väntar sen flera år på sin hämnd mot Gnaget efter vad de har gjort - men att göra inbrott i deras förråd bakom Råsunda finns inte ens i gruppens fantasier. Så fungerar det tydligen inte inom "Djurgårdsfamiljen". Man försöker genom inbrott rädda sitt ansikte, men bryter samtidigt mot alla oskrivna lagar och den heder som vår kultur står för. Men har man ingen kultur är det tydligen helt okej att skicka sin evenemangsansvarige...


Eftersom ingen grupp vill ta på sig ansvaret för inbrottet men att byteskravet trots allt var just Fabrikens banderoll gör det väldigt svårt för oss att inte misstänkliggöra Fabriken. Att en så liten skara som Fabrikens medlemmar i någon utsträckning måste ha varit medvetna om det inträffade och vilka det var, antingen före eller efter inbrottet, är för oss självklart. Därför kommer vi att hålla Fabriken ansvariga för det fega inbrottet.


Inbrott, hembesök, hot och liknande är handlingar som efter den här affärens avslutande ska undvikas för kulturens bästa. En alltför infekterad supporterkultur riskerar att eskalera och sluta i totalt kaos. Den utveckling vi ser i exempelvis Italien idag är delvis resultatet av en sådan upptrappning där handlingar som inte på något sätt kan härledas till fotboll eller supporterkultur har blandats in.


Avslutningsvis vill vi påminna om att handlingar leder till konsekvenser. Även om vi till skillnad från andra följer något som vi anser är självklara oskrivna regler, kommer djurgårdens övertramp varken glömmas eller passera ostraffat.


De berörda grupperna 
Ultra Boys, Hammarby Ultras, Söder Bröder, Bara Bajare, Östra Stå


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0